Panik - uden hysteri - ja tak!

Opdateret: 30. sept. 2019


Sin generation sin kamp og nu gælder det (endelig) klimaet. Det har været fantastisk at se, hvordan folkestemningen har kunnet rykke for vildt og få presset politikerne under valgkampen 2019 til at tage klimaet så alvorligt.


Fra militærstrategien ved vi, at hvis fjenden skal bekæmpes, skal man stå sammen. Derfor giver det mig simpelt hen så meget håb, at vi alle nu fokuserer og ”panikker” for at bruge Greta Tunbergs ord. Fjenden er hjerneforladt overforbrug og hjerteløs fordeling af verdens ressourcer. Og panik er en god ting, så længe man kanaliserer det over i forandring.


Siden jeg læste geografi for tyve år siden, har mit hjerte banket for det komplekse mirakel som naturen er. Men jeg har altid følt, at det vigtigste var fattigdomsbekæmpelse. Først må vi redde mennesker fra at dø af fattigdom, og så må vi redde vores klode. Det nye er, at udfordringerne sammenflettes akut. I dag har vi 30 mio. klimaflygtninge, og det er desværre kun begyndelsen.


Vildt at have bevidnet, hvordan bevågenheden har ændret sig og lykkeligt at kunne konstatere, at der nu findes ihærdighed og vilje. Det giver mig så meget håb. Tillad mig at råbe her fra mit hjørne i håb om at knytte et varmt bånd mellem det Danmark, der ”klima-panikker” og det Burundi, som også ”panikker”. Det Coffee Beanies kan, er at hjælpe mennesker uden udsigt til indtægt med træning, så de kan producere noget, som kan afsættes. Den plan har efter et år vist sig så gangbar, at der nu er 70 trænede kvinder i

hue-styles, som vi kan sælge i Danmark. Og strikkerne er så ivrige, at deres lager af uld hele tiden løber tør.


Det tolker vi som, at vi har fat i et følt behov. Og det er blevet vores begrundelse. Når en strikker risikofrit deltager i vores tilbud, får hun kvit og frit træning, pinde og uld. Når hun er færdig med sin første hue, sælger hun den til os og ikke i kommission. Med andre ord skal hun ikke vente, til huen finder vej til slut-kunden. Jo flere huer hun strikker,

jo hurtigere går det med hendes sociale opstigning. Strikke-lønnen er konkret nok til at hun kan fordoble hele familiens landbrugsindtægt, hvis hun strikker en hue om ugen.


For hver gang du køber en hue støtter du en kaffebonde-familie, så deres chancer fordobles i en uge. I Coffee Beanies er vinteren blevet til vores yndlingssæson. Det giver det vildeste rush at lange de lækre håndstrikkede merino- og alpakahuer over disken, og se hvor glade kunderne bliver, når de hører hele historien. Der er SÅ mange mennesker, der ville elske at forbruge med omtanke, hvis bare de fik valgmuligheden. Vi vil arbejde alle vores vågne timer for at gøre det nemmere at vælge med hjertet.

30 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle